Gumiabroncs nyomás ellenőrző (TPMS)

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer 2014 november 1. után minden forgalomba helyezett ÚJ személygépkocsiban kötelező, azaz enélkül új gépkocsi már nem adható el. Cégünk vállalja az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS) kezelését az új személygépkocsik esetében. Rendelkezünk megfelelő műszerekkel és szakértelemmel a szenzorok ellenőrzéséhez, cseréjéhez, pótlásához, programozásához és a szenzorok gépkocsira való feltanításához.

Az új gyártmányú autókat az EU szabályok szerint kötelező ellátni keréknyomás ellenőrző rendszerrel (angol neve TPMS: Tire Pressure Monitoring System).

Jelenleg két fajta keréknyomás-ellenőrző rendszer (TPMS rendszer) terjedt el.

  1. ABS rendszerű (indirekt) TPMS rendszer: Ez a rendszer az ABS (blokkolásgátló) rendszer adatait használja a keréknyomás becslésére (indirekt mérés). Hátránya, hogy csak akkor képes mérni a keréknyomást, amikor a jármű mozgásban van. Előnye viszont, hogy nem igényel TPMS szenzorokat, bár minden nyári és téli gumi cseréjénél újra be kell állítani a rendszert.
  2. Szenzoros (direkt) TPMS rendszer: Ez a fejlettebb TPMS típus, mivel az abroncsokon lévő szenzorok közvetlenül és külön-külön mérik és figyelik a guminyomást. A szenzorok a gumiszelep végére kerülnek (TPMS szelep) és elemes jeladóval rendelkeznek. A szenzorokat a jármű számítógépéhez kell beállítani, és az elemek cseréje csak komplett szenzorcsere formájában lehetséges. A szenzoros rendszer nagy előnye, hogy azonnal észleli a hirtelen nyomásvesztést (pl. kisebb defekt), így megelőzhető a gumi sérülése.

Ha Önnek az első verziójú, ABS rendszerű (indirekt) TPMS rendszer van, akkor nem kell szenzort beszerelni és programozást végezni. A rendszer az ABS adatait használja a keréknyomás becslésére, így nincs további teendő Önnek.
Ha viszont a második verziójú, szenzoros (direkt) TPMS rendszer van az autójában, akkor szükség lesz szenzor beszerelésére és a rendszer programozására. 

Cégünk vállalja az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS - Tire Pressure Monitoring System) kezelését. Az 2014. november 1. óta érvényben lévő előírás szerint minden új gépjárműnek rendelkeznie kell ezzel a rendszerrel, amely figyeli és jelzi a gumiabroncsok nyomását a vezetőnek. Ennek érdekében rendelkezünk a szükséges eszközökkel és szakértelemmel a szenzorok ellenőrzéséhez, cseréjéhez, programozásához és a szenzorok gépkocsira való feltanításához.

A TPMS rendszerrel szerelt gépkocsik esetében a téli-nyári átállás kiegészítő feladatokat igényel, mivel a szenzorok működőképességét és tápellátásuk állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. Emellett a kerékek felhelyezése után azok pozícióit is rögzíteni kell a jármű fedélzeti számítógépében, hogy a rendszer pontosan működhessen.

 

Ha bármilyen segítségre vagy további információra van szüksége a TPMS rendszerrel kapcsolatban, keressen minket bizalommal. Segítünk a szenzorok beszerelésében, programozásában és egyéb szükséges teendőkben. Készséggel állunk rendelkezésére a TPMS rendszerrel kapcsolatos kérdésekben és problémák megoldásában.

Kérjen ajánlatot!